Новини

Привързаност по време на пандемия – как да поддържаме здравословна връзка по време на локдаун?

Ситуацията на пандемия е стресова за повечето хора, което неминуемо се отразява и в личния живот, и връзките между двама души. Как да се запази здравословна връзката по време на пандемия?

Приемане на ситуацията

Пандемията от корона вирус и мерките, които трябва да се спазват, за да се ограничи разпространението й подложиха много хора на изключителен стрес: някои може би са изгубили работата си, други са преместили офиса си в дома им, трети  полагат допълнителни грижи в отглеждането на децата им и тяхното обучение, и не на последно място, разбира се, липсата на социални контакти и развлечения.

Тази необикновена ситуация, в която сме поставени, неминуемо рефлектира и върху романтичните връзки между двама души. Определението за “нормално” по време на пандемията е изменено, което води и до промяна в очакванията и динамиката във връзките между двама души. Обикновените допреди пандемията неща, като вечеря в ресторант, ходене на театър и други социални събития, в момента са ограничени, което от друга страна ни предоставя възможност, да бъдем по-креативни с идеите как да прекарваме качествено времето си с нашия партньор.

Осигуряване на лично пространство

Споделянето на общ дом през цялото време, което се случва с много от хора в момента, без лично пространство за почивка и време със себе си може да бъде проблем. Това е голяма промяна, особено ако сте прекарвали повечето си време навън, в офиса, с приятели, или на социални събития. Ако двама души живеят в малък дом, могат да осигурят лично пространство на партньора си, като излязат на разходка. По този начин и двамата ще имат време само за себе, да останат насаме с мислите и чувствата си. За някои двойки е по-лесно, да споделят един на друг, че имат нужда да останат насаме, за други не. Не е грешно или лошо да  се каже, че някой има нужда от лично време със себе си.

Пандемията в известна степен помага на някои хора да открият неща, които не са знаели преди за себе си. Промяната, социалната изолация и забавянето на ритъма може да спомогне за откриване на нова неща, които преди не са били на фокус. Ежедневните разходки могат се окажат и занимание, което някои могат да продължат и след пандемията. Времето сред природата, в парка, което хората прекарват насаме със себе си може да рефлектира положително и върху отношенията им с техния партньор – те ще оценят това, че им се предоставя така ценното в момента лично пространство и свобода.

Търсене на нови преживявания

В ситуацията на пандемия много основни концепции претърпяват промени – работата в офис за много хора вече е работа в дневната им. За някои деца училището е изцяло онлайн, социалните събития, вечерята в ресторант и всякакви други социални мероприятия в момента са неосъществими. Как  могат двама души да запазят интерес и привързаност един към друг без обичайните им занимания, работа, приятелски срещи? Ситуацията в момента е добре да се използва по ползотворен начин, вместо хората да се гневят от рестрикциите, като за да се постигне това, водещ фактор е запазването на позитивното им мислене.

Времето, което двойките прекарват в домерете си в момента, може да се използва в  практикуване на нови занимания, които да са приятни и интересни и за двамата. Научаването на нови неща и за двамата може да помогне да се запази чувството на привързаност, защото заедно те са направили нещо ново и интересно, което е разнообразило ежедневието им по време на пандемията. Например игра на шах, практикуване на йога, финес, онлайн игра, могат да са нови занимания на двама души като двойка, като те биха могли да продължат с тях и след пандемията.

Пренареждане на приоритети

Идеята за новото нормално предполага и определяне на нови неща в списъка  с приоритети в ежедневието по време на пандемия. Да бъдем здрави стана първото нещо, което пожелаваме за нас самите си и близките ни. Времето, което прекарваме със семейството, близките ни или партньора до нас също предполага това те да са приоритет и да са от голяма важност. Това са хората, които биха ни подкрепили в трудни времена, каквато е ситуацията в момента. Да се запази привързаността между близки, приятели и семейството по време на пандемия е важен момент в поддържането на чувството за спокойствие в стресова ситуация. За някои хора е лесно да общуват чрез дигитални платформи, за други е новост, но е добре да се инвестира време и усилия, за да останат свързани близките, дори и физически да нямат възможност за общуване лице в лице.

Някои хора използват социалната дистанция и като възможност, да открият нови неща за партньора си, като използват ползотворно времето си заедно, водят разговори по необсъждани досега теми, преоткриват стари спомени, набелязват нови цели и приоритети за бъдещето. Социалното дистанциране може да подпомогне запазването на привързаността между хората само ако се извлекат положителните страни на ситуацията.

Времето, което партньорите в една връзка прекарват заедно е добре, да бъде пълноценно и ползотворно, за се запази добър баланс. Новите навици и умения могат да се прилагат и след като пандемията отмине.

Автор: Десислава Караджова

/студент по психология/

Използвани ресурси: ЛИНК ТУК

Вашият коментар