Индивидуална психологическа консултация

Какво е индивидуална психологическа консултация?

Кога да потърся специалист за консултация?

Много хора изчакват дълго, преди да потърсят съдействие от специалист. Усещат, че трудно се справят с ежедневието си, че имат сериозен проблем, с който не могат да се справят, че се променят в посока, която не се харесва на околните и/или на тях самите, не могат да овладяват емоциите и чувствата си, тревожат се все по-често и по-силно, “изпускат” контрола над живота си и т.н. Културата и възпитанието на повечето българи предполагат, че с “ежедневните проблеми” трябва да можем да се справяме сами. Този начин на мислене може да бъде доста рисков и дори опасен, тъй като в голяма част от случаите т.нар. ни “ежедневни проблеми” могат да се задълбочат и да стигнат предел, който е свързан с изчерпване на ресурсите ни, с голяма доза объркване, влошаване на отношенията ни с близките, отключване на психиатрично заболяване и др. Така, както наблюдаваме тялото си за симптоми, би следвало да наблюдаваме и психичното си състояние, защото страданието на психиката ни никак не е по-маловажна от болките по тялото ни. Необходима е и профилактика на психиката, макар че в България подобна практика не е приета – повечето хора посещават специалист, когато вече ситуацията е много сложна и критична. За страната ни, психологическите услуги като цяло са скъпи, до известна степен неясни за хората и нерядко биват подценявани от тях – това обаче не ги прави излишни и/или маловажни. Замислете се за това само какво бихте могли да направите ако психиката ви не функционира пълноценно?…

Какво трябва да направя, за да се възползвам от този вид услуга? 

– Да се свържете с мен по телефона, по и-мейл или във формата за контакт в сайта и да заявите желание за среща.

– Да си определим ден и час, които са удобни, както за вас, така и за мен, за да се срещнем.

– Да присъствате на срещата в уговорените ден и час.

Какво ще се случи по време на първата ни консултация?

– Ще ме запознаете с темата, която ви води при мен.

– Ще обсъдим какви са очакванията ви от нашите срещи, какво желаете да постигнем съвместно.

– Ще съставим план за действие – върху какво бихме могли да работим занапред (това се случва със съдействие и насоки от моя страна, но и с ваше участие и със съгласието ви за следване на т.нар. “план”).

– Ще изясним допълнителни въпроси, които ви вълнуват (ако има такива).

– Ще обсъдим дали да продължат срещите ни или не – решението за това ще бъде изцяло ваше.

Основни принципи:

– Информацията, която ще споделите с мен, е конфиденциална.

– Работата ни е съвместна и ефективността зависи, както от компетенциите и опита на специалиста, така и от сътрудничеството на клиента.

– Важно е да изградим такова доверие помежду ни, което да ви предразполага да се чувствате спокойни да споделяте свободно с мен и да можем да обсъждаме всякакъв тип теми.