Новини

Грижа за майките в следродилен период (съвети за по-лек преход)

Засилената подкрепа в следродилния период на новата майка

временно променя ролята и от тази на непрестанно полагаща грижа

към тази, за която се грижат.

За много кратък период (40 дни) майките са обгрижвани,

за да се защити бъдещата им способност за майчинство през

всички останали години за напред.

Раждането e може би едно от най-значимите събития в целия живот на жената. И все пак, когато вълнението след голямото събитие отмине, майките родилки често се чувстват самотни, объркани и изтощени. Психологът Мирена Радулова хвърля светлина върху следродилния период и как можем, и защо е препоръчително, „да обгрижваме майчински майката“ в този специален и чувствителен период от време.

 

Време на уязвимост за новите майки

По време на това сравнително кратко събитие – раждането, тялото и психиката на жената преминават през невероятна трансформация. В „части от секундата“ (или след 20-часовo раждане!), нищо вече не е същото. Това е ново начало.

Тaзи внезапна и интензивна промяна може да остави майката в състояние на повишена уязвимост и/или склонност към следродилна депресия или посттравматично стресово разстройство (ПТСР) (особено, когато раждането е било травматично).

Жената в следродилен период (постпартум) може да се чувства изтощена, празна, неадекватна, несигурна, тъжна, изплашена или проваляща се, и дори гладна (поради липса на достатъчно време или енергия да си приготви питателна храна). Стресът през първите седмици  след раждането, могат да допринесат и за трудности при кърменето, забавяне на заздравяването на утробата и да доведе до проблеми във връзката между майката и детето.

Новите майки копнеят за помощ, твърде често без дори да изразят тази нужда.  Те се чувстват изтощени, но си поставят маска и продължават, тъй като роднините им  вече не са наоколо и партньорът им се е върнал на работа.

Майката може да се чувства незабележима или невидима, защото няма свидетел на всичко, през което преминава. Вероятно, тя е станала седем пъти през нощта за да кърми, но днес има толкова много да прави (като готвене, пазаруване, пране, разходка на кучето). Тя може да чувства, че живее в балон и всеки е прекалено зает да забележи нейната изолация. Възможно е да почувства, че изживяването на новото майчинство е нереално или че има нещо нередно в нея. (Все пак, тя би трябвало да бъде щастлива, нали?)

Много хора, включително и майки, не осъзнават, че отнема около шест седмици, за да се излекува въздействието на раждането върху  физиката на родилката и дори по-дълъг период, тя да се установи в новата си роля на майка.

 

С уважение към това ценно време

Позволявайки си шест седмици (40 дена) на грижа и почивка, това дава лигитимност на всички чувства, които новата майка изпитва. Освен това, изпраща съобщение на новата майка, че й е позволено да се чувства така, това може да се очаква, и че тя е напълно нормална. От огромно значение е тя да бъде обгрижвана в този период и да бъде накарана да се почувства като кралица.

В нашия забързан живот, това може би ще изглежда нереалистично. Важно е, да е се разбере все пак, че този специфичен и уникален период установява модели на поведение, които ще окажат влияние върху индивида и семейството за десетилетия напред.

Като вземем предвид разширеното семейство, отдавна е приета практиката партньорът да вземе продължителна отпуска от работа, но тези форми на подкрепа не са достъпни за всички.  За щастие, има творчески начини да се походи към тази тема. Например, местна помощ или обучена следродилна дула, която би могла да помогне с грижата за майката по време на шестте седмици след раждането. Създаване на график с приятели, които да приготвят топло ястие веднъж на ден и да свършат домакинската работа понякога, също би било от помощ.

Много от бъдещите родители не осъзнават, че могат да се подготвят за това време и по този начин да помогнат значително както на майката, така и на останалата част от семейството. Потърсете такъв вид помощ, докато се подготвяте за раждането и създайте система за подкрепа, която да отговаря както на личните нужди на семейството, така и да осигурява обгрижването на майката.

 

Някои предимства на следродилната подкрепа

  • Осигурява време за възстановяване и укрепване, така че родилката да може по-добре да се грижи за себе си и детето.
  • Ускорява процеса на заздравяване на матката и всякакви белези.
  • Подобрява връзката между майката, бебето и партньора.
  • Съществуването на система за подкрепа може да изиграе ключова роля в превенцията на следродилната депресия. Обгрижването под формата на масажи, следродилни ритуали и церемонии за лечение, също могат да намалят шанса за следродилна депресия и ПТСР.
  • Спомага за хармонията във взаимоотношенията в семейството.
  • Подсилва умението за искане и получаване на помощ. Когато си позволяваме да получаваме, много по-лесно е да даваме.
  • Подпомага кърменето – наличието на помощ в дома, позволява на майката да се съсредоточи върху кърменето. Подкрепата от следродилна дула, например, означава че тя може да получи помощ, емоционална опора и насоки как да кърми при трудности.
  • Създава безопасно място за майката, за да разкаже своята история на раждането на активен слушател.
  • Помага на майката да се почувства част от общност.

 

Нашето пожелание към теб

Периодът, последващ раждането на бебе е магичен и ценен. Жената се трансформира, тя трябва да приложи нови умения на практика;  тя се нуждае от почивка, за да се възстанови и да свикне с новата си титла – „мама“.

Който и начин да избере Вашето семейство да разгледа този шестседмичен период на почивка, е важно той да осигурява подкрепа на Вас – новата  майка, за да се чувствате спокойни, сигурни и обичани, когато поставяте начало на тази нова фаза от Вашия живот.

Ако сте майка какво Ви помогна да преминете през първите няколко седмици от майчинството? Моля Ви, споделете Вашите полезни съвети с останалата част от общността на Expat Nest. И ако не сте майка, но познавате някой, който е в очакване, моля споделете тази статия като жест на подкрепа.

 

Автор: Мирена Радулова

/психолог в хуманистичната школа/

* Статията е написана като са използвани материали от Postnatal Support Network и оригинално е публикувана тук на английски език.

 

Вашият коментар