Новини

Как да разпознаем депресията и хора подвластни на нея

Хората, които са в състояние на депресия, изпитват чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безсилие. Тя може да промени изцяло начина, по който човек възприема себе си и околните. Може да доведе до изолация, загуба на работа и/или на близки хора. Негативния начин по който възприемаш себе си и последствията, неспособността за фокусиране над положителни мисли и преживявания. Депресията не засяга само психиката, тя също така засяга и физическото състояние – умора, недоспиване или прекалено спане, недохранване или преяждане, чувство на празнота, на тъга, безпомощност, загуба на интерес, загуба на емоции, чувство за вина.

В повечето случаи депресията започва с проявата на физически симптоми, като главоболие, храносмилателни проблеми, болки, раздразнителност и т.н., което я прави много трудна за разпознаване.

Важно е да се знае, че хората със депресия не контролират мислите си и състоянието на потиснатост. В такъв случай съвети като: “стегни се “, “вземи се в ръце ” и т.н., не биха довели до положителен резултат.

Ще разкажа случа на К., която бе изпаднала в депресия. Ставането от леглото за нея беше истинско предизвикателство, придружено от физическа болка. Тя нямаше мечти, нито желания. Денят й просто минаваше и идваше следващият, и всички те минаваха по един и същи начин. Умората беше толкова силна, че не след дълго ходенето на работа стана изключително трудно. Всички нейни познати и приятели започнали да я съветват“ да стане по-сериозна и да се вземе в ръце, защото животът си минава“. Това от своя страна бе довело да почти пълна изолация на К. Когато се запознах с нея, тя бе загубила работата си, приятеля си и вече не виждаше никакъв смисъл или красота в живота.

Процесът за възстановяване от депресия е комплексен и дълъг. Свързан е с цялостна промяна на навиците. С К. започнахме от начина на хранене и приемането на по-здравословни продукти и витамини, не след дълго физическото състояние започна да се подобрява и спането влезе в рамките на нормалното. След това тя вече можеше да се започне и с леки физически натоварвания, разходки и излизания. Постепенно започна нова работа и водеше нормален живот. Работата с К. все още продължава. Понякога има моменти на раздразнение и тъга, но вече води пълноценен живот и знае, че щастието зависи единствено и само от нея.

 

Автор: Йонка Славова

/психолог, консултант по фокусирана към решения кратка терапия/

Вашият коментар